fredag 7 oktober 2011

Sträck på er, svenskar!När jag följer debattartiklar och insändarsidor i Sverige slås jag av den negativa bilden som ges av vårt land. Ett praktexempel är radions "Ring P1", där foliehattarna dagligen sprider sina konspirationsteorier och negativismer. Hade man enbart det programmet som utgångspunkt i en värdering av det svenska samhället, skulle man kunna tro att vi levde i ett av dom miserablaste länderna i världen.  
Eftersom tyskan är mitt modersmål följer jag tyska sajter, tidningar, radio och tv dagligen. Där är Sverigebilden den rakt motsatta. Tyskarnas kärlek för Sverige tycks obegränsad, och jag har ofta fullt sjå med att dämpa deras entusiasm när Sverige kommer på tal i olika diskussioner. 
"Nej, Sverige är INTE paradiset på jorden!"  
Jag tycker ändå att det finns skäl att sträcka på sig i en internationell jämförelse, utan att direkt falla hän åt självgodhet och arrogans. Ta exemplet här nedan: 

Kan man tävla i kreativitet?  Det kan man, enligt amerikanska Martin Prosperity Institute som listar 82 länder och sätter Sverige i topp. Genom att jämföra antal sökta patent per capita, öppenhet, tolerans och andelen sysselsatta i kreativa yrken, har forskarna placerat Sverige i toppen enligt ett globalt kreativitetsindex.

Varje land har fått ett så kallat globalt kreativitetsindex som bygger på tre faktorer: 
1. Hur teknologiskt slipad är befolkningen i landet? 
2. Hur kapabel/skicklig är arbetskraften? 
3. Hur öppen är befolkningen för att ta till sig nya idéer?

Att ligga högt på denna kreativitetslista är guld värt, enligt studien som menar att det finns en stark korrelation mellan kreativitet/skaparförmåga och ekonomisk framgång/tillväxt. Att ligga högst ger förstås en extra fjäder i kreativitetshatten. Och det gör Sverige. 
På andra plats i rankingen hamnar USA, följt av våra nordiska grannar Finland och Danmark. Norge ligger lite sämre till, på en åttondeplats.  
Så här ser 10 i topp ut:
1. Sverige 
2. USA 
3. Finland 
4. Danmark 
5. Australien 
6. Nya Zeeland 
7. Kanada
8. Norge 
9. Singapore 
10. Nederländerna


Europas giganter Frankrike och Tyskland hamnar först på 15:e respektive 16:e plats.

Är det bara en tillfällighet att fyra av dom tio mest kreativa och innovativa länderna i världen är skandinaviska? 

Länkar: Sverige - världens mest kreativa land på metro
The 16 most creative countries in the world på Business Insider 

Die Ärzte - Jag älskar Sverige:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar