Biograf Draken, Järntorget, Göteborg/ Foto: Christian Schickhardt |
Det här är mitt första filminlägg för i år, och fler kommer det att bli. Jag kommer att kortrecensera och betygsätta samtliga 23 filmer jag valt ut bland årets hundratals visningar.
Klicka på bilderna för större format.
Nästa torsdag, den 24 januari, kommer jag att smygstarta årets Göteborg International Film Festival med premiären av Kathryn Bigelows senaste film Zero Dark Thirty, på Göteborgs finaste biograf Draken.
Filmen handlar om USA:s jakt på Osama bin Laden. Är den bara hälften så bra som hennes tidigare film, Hurt Locker, är jag nöjd.
Filmen handlar om USA:s jakt på Osama bin Laden. Är den bara hälften så bra som hennes tidigare film, Hurt Locker, är jag nöjd.
Två av filmerna, som även kommer att gå upp på Hagabion senare i år, utmärktes igår i München med Bayerns filmpris (Bayerischer Filmpreis). Det är den näst finaste och betydelsefulla utmärkelsen en tysk film kan få, efter tyska filmpriset (Deutscher Filmpreis).
Bayerska filmpriset delas årligen ut sedan 1979 av Bayerns regering vid en gala på Prinzregententheater, och festakten direktsänds i TV. En av årets högtidstalare var prins Leopold av Bayern. Han delade ut priset för årets "junior artist" (jag hittar inget svenskt ord) till Sabin Tambrea för sin roll just som Kung Ludwig II i filmen med samma namn. Filmen hade biopremiär i julas, och priset är på 10.000 Euro.
Sabin Tambrea |
Fotot har jag tagit från Sabin Tambreas officiella hemsida, där du även kan se en trailer av filmen. Personligen hoppas jag att filmen hittar sina vägar till Sverige. Strax innan jul besökte jag München och slottet Neuschwanstein, som är ett av "sagokungens" många skapelser.
Slottet Neuschwanstein/ Foto: Christian Schickhardt |
Slottet Neuschwanstein/ Foto: Christian Schickhardt |
Ludwig II har en intressant biografi, och många har fascinerats av hans liv - bland annat italienske mästerregissören Luchino Visconti.
Han spelade in Ludwig 1972, med Helmut Berger som Bayernkungen och Romy Schneider som drottning Elisabeth av Österrike. Här ett litet klipp.
Pris för bästa kvinnliga huvudroll delades ut till Barbara Sukowa för rollen som Hanna Arendt i Margarethe von Trottas film med samma namn.
Barbara Sukowa |
Sukowa tillhör mina tyska favoritskådespelerskor, inte bara för att hon är född i samma stad som jag, Bremen - utan för fantastiska rolltolkningar i filmer som Lola och Rosa Luxemburg, samt tv-serien Berlin Alexanderplatz. Hon lever numera i New York, och när hon inte filmar, sjunger hon i rockbandet The X-Patsys. Lyssna på ett smakprov här på X-Patsys myspacesida.
Regissören Margarethe von Trotta belönades vid gårdagens gala med årets hederspris för sitt livslånga filmskapande - för filmer som Katharina Blums förlorade heder och Rosenstrasse. Hon kommer att närvara vid filmfestivalen i Göteborg, och presentera filmen Hanna Arendt, om en av Tysklands största kvinnliga filosofer. Fem av hennes filmer kommer i vår att visas på Cinemateket i Göteborg, som nyligen flyttat sina visningar från Bio Capitol till Hagabion.
Årets pris för bästa dokumentär gick till Markus Imhoof för More than Honey. Den svenska titeln är "Inte bara honung", och Freddy Olsson presenterar filmen i festivalprogrammet så här:
"Redan Albert Einstein sade att om bina dör så dör mänskligheten bara veckor senare. Ekosystemet är helt beroende av den pollinering som bina står för. Men den sjukdom som grasserar i världens biodlingar har redan tagit död på hela populationen i delar av Kina. Där tvingas idag bönderna själva pollinera för hand. Gifter, utsläpp och monokultur inom jordbruket förvärrar situationen. Nu måste insektsexperter tämja mördarbin för att honung ska produceras. [Inte bara honung] berättar om binas roll med fina animationer och spektakulära närbilder på flygande bin. En vacker film med både oundgängligt budskap och personlig förankring. Regissörens familj har genom historien haft stora biodlingar på schweiziska alpsluttningar."
På utmärkta filmbloggen Chino Kino hittar du samtliga årets pristagare, den är skriven på engelska.
Vill du läsa mer om årets festivalfilmer från det tyskspråkiga området?
Goetheinstitutets Tysklandsblogg Alles Autobahn presenterar flera tyska filmer som visas på Göteborgs filmfestival.
Goetheinstitutets Tysklandsblogg Alles Autobahn presenterar flera tyska filmer som visas på Göteborgs filmfestival.
Till sist lite Bayernhistoria:
En del kanske undrar varför Bayern kallas för fristat, "Freistaat Bayern" som det står på skyltarna när man åker in i landet. Bayern är Tysklands till ytan största delstat med 12 miljoner invånare. "Freistaat" började man kalla sig i samband med revolutionen 1918 då man gjorde sig av med kungahuset Wittelsbach. Ludwig III avsattes och den 8 november utropades republiken och "fristaten" Bayern. Under en kort tid var Bayern en socialistisk rådsrepublik, innan staten blev en del av Weimarrepubliken. 1923 gjorde österrikaren Adolf Hitler ett kuppförsök, men misslyckades och sattes i fängelse.
Läs och lär mer på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bayern
I detta inlägg får du en rundtur genom filmstaden Bavaria Filmstadt i München, samt se en unik filminspelning där min dotter och jag spelar två av huvudrollerna.
Vill du läsa fler inlägg om film, Bayern, eller Tyskland klicka på respektive blå etikett nedan. Inlägg med anknytning till årets filmfestival kommer att finnas under etiketten GIFF2013.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar