fredag 25 januari 2013

Zero Dark Thirty - Göteborg International Film Festival

Lägg till bildtextRegi: Kathryn Bigelow, USA, 2012


"I många år var Usama bin Ladin världens mest jagade man. Kathryn Bigelow följer upp Oscarvinnaren The Hurt Locker med att återge hur jakten gick till och hur Al Qaida-ledaren till slut hittades och dödades i ett muromgärdat hus i Pakistan. 

Varken Bush eller Obama syns till. Istället koncentrerar sig filmen på Jessica Chastain som leder den långa, frustrerande och våldsamma jakten, som bland annat inbegriper plågsam tortyr av fängslade terrorister. Zero Dark Thirty är en politiskt kontroversiell och intensivt fysisk film om själva kärnan i kriget mot terrorismen. 

En mästerlig Kathryn Bigelow laddar historien med en sådan urkraft att spänningen inte släpper för en sekund."

-Jonas Holmberg, GIFF-

Jag var väldigt tveksam när jag fick reda på att filmen är 2 timmar och 45 minuter lång. Det är en rafflande och spännande berättelse om spaningen på Usama bin Ladin och hans anhängare - från starten strax efter attentaten den 11 september 2001 fram till den dramatiska upplösningen i gömstället i Abbotabad i Pakistan. Jag tittade inte på klockan en enda gång. Jessica Chastain är fenomenal som CIA-agenten vars uthållighet och mångåriga erfarenhet leder till den dramatiska upplösningen. Svenske Fares Fares spelar hårding i filmen, som är både spännande och fängslande från början till slut.

Betyg: Fyra MölndalskråkorSå här tyckte Rotten Tomatoes, Den of Geek, The Guardian och Hollywood Reporter.

Enligt Fria Tidningen menar flera kritiker att filmen legitimerar tortyr som metod. 

Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013 här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar