fredag 12 november 2010

Fredagsmys med Josef StalinIkväll skall jag träffa Peter Johnsson - "Göteborgs Postens" korrespondent i Polen.

I Emigranternas Hus mellan kl 18 och 20 ikväll presenterar Peter Johnsson sin nya bok om mordet på polska officerare i Katyn. Detta brott fick ett efterspel som varade ända in i våra dagar.Under några få veckor i april och maj 1940 lät Stalin avrätta minst 21 857 polska officerare, poliser och andra uniformerade tjänstemän som tillfångatagits vid andra världskrigets utbrott i september 1939 när Sovjetunionen ockuperade Polens östra delar. Avrättningarna skedde med nackskott innan offren föstes eller slängdes ned i massgravar. 

Beslutet om morden fattades på ett möte i det sovjetiska kommunistpartiets politbyrå den 5 mars 1940. Mordaktionen som sedan genomfördes av NKVD var välorganiserad och väl dokumenterad. I ett halvt sekel tillhörde dessa dokument de mest välbevakade i Sovjetunionen. 

Den lögn som Sovjets ledare hållit fast vid i femtio år, en lögn som försökte lägga skulden för morden på Hitlertyskland, förlorade definitivt sin kraft när Boris Jeltsin tog över makten i Kreml. 

Under krigsåren vägrade Stalins allierade – Churchill och Roosevelt – att officiellt ifrågasätta Stalins undanflykter och uppenbara lögner.

Massmorden i Katyn, där ordet ”Katyn” egentligen står för ett flertal platser där morden ägde rum, hade därför en stor politisk betydelse för formandet av efterkrigstidens Europa. Än idag, 70 år efter morden, är Katyn ett starkt politiskt laddat ord i relationerna mellan Polen och Ryssland.

Peter Johnsson är historiker och journalist, utrikeskorrespondent för Göteborgs Posten och finlandssvenska Yleradio och TV, sedan tre decennier bosatt i Warszawa och en av Sveriges främsta experter på Polens historia och Polen av idag. Han är författare till bland annat boken Polen i historien, ett verk på 600 sidor som beskriver Polens historia från äldsta tid till idag och som publicerades 2009.
 Andrzej Wajdas "Katyn" är en mycket välgjord film om utvecklingen i Polen som ledde till massakern i Katyn. Den gick på bio en mycket kort tid, och har visats på SVT. 

Filmen är ett viktigt dokument om det sargade Polen under Andra Världskriget. Sett genom några familjers ögon följer vi händelserna som ledde till massakern på tusentals polska officerare och soldater i Katynskogen 1940.

Det är först efter krigsslutet som massgravarna hittas och allt skylls på nazisterna när det visar sig vara Sovjet som låg bakom massmorden. Vi följer några starka kvinnor som kämpar för att sanningen ska komma fram medan den polska ledningen tiger och lider under ryssarnas tryck.

Sista kvarten beskriver närgånget hur det gick till den där kalla höstdagen i skogen och det är obehagliga men nödvändiga bilder som visar på krigets fasor.


I april i år drabbades Polen av ännu en chock där Katyn var i fokus. Landets president, arméchef, riksbankschef och ett 90-tal andra omkom i en flygkrasch i Ryssland.

Enligt vittnesuppgifter körde planet, av typen Tupolev Tu-154, in i några trädtoppar när det i tät dimma skulle landa på flygplatsen i Smolensk, det kraschade och bröts i bitar. Ingen överlevde olyckan.

President Lech Kaczynski och hans hustru hade funnits bland passagerarna, liksom landets centralbankschef och vice utrikesminister. 

För den polska militären var olyckan en nästan osannolik katastrof. Bland passagerarna fanns arméstabschefen – i praktiken överbefälhavare – samt chefen för de operativa styrkorna, chefen för markstridskrafterna, flygvapenchefen, specialstyrkornas chef samt marinchefen.

Polens president Kaczynski och hans följe var på väg till Katyn i västra Ryssland för att delta i fortsatta minnesceremonier över de 22 000 polska officerare som mördades av ryska trupper där för 70 år sedan.

Bland de omkomna i det polska planet fanns flera parlamentsledamöter, historiker och anhöriga till offer för massakern i Katyn.

Är du intresserad av Sovjetunionens historia läs även  
Carl Bildt läcker - Goodbye Lenin!

Läs även Waffen-SS marscherar på Rigas gator

1 kommentar:

  1. Ljuvlig rubrik och ett mycket intressant inlägg. Tack Christian!

    SvaraRadera