FOTO: REUTERS/DENIS BALIBOUSE |
Igår valdes China, Kuba, Ryssland och Saudiarabien som medlemmar i FN:s råd för mänskliga rättigheter för de kommande tre åren. Fyra länder som själva ständigt bryter mot sina egna medborgares rättigheter.
USA: s FN-ambassadör Samantha Power sade de nyvalda ledamöterna i rådet inkluderar "några som begår allvarliga brott mot de rättigheter som rådet är utformad för att främja och skydda". Diplomatiskt nog pekade hon inte ut några länder med namn.
Peggy Hicks från Human Rights Watch var dock mer specifik i sin kritik. Hon konstaterade att fem av de nya ledamöter - Kina, Ryssland, Saudiarabien, Vietnam och Algeriet - har vägrat att låta FN-experter besöker länderna för att utreda påstådda brott mot mänskliga rättigheter.
Här kan du läsa Human Rights Watchs World Report 2013 angående läget för de mänskliga rättigheterna i:
Saudiarabien, China och Tibet, Kuba och Ryssland.
Vi vet tyvärr inte hur ländernas delegater i FN har röstat. Har Sverige till exempel röstat in Saudiarabien i rådet?
Valet sker nämligen med sluten votering. Praxis är också att medlemsländerna inte avslöjar hur man har röstat.
Stefan Olsson från tankesmedjan Frivärld skrev igår denna debattartikel på SVT Debatt där han argumenterar för ett slut på hemlighetsmakeriet inom FN.
Han menar att valhemligheten i en demokrati är något som ska skydda individer, för att de fritt ska kunna rösta på vem de vill utan repressalier. Men regeringar ska inte ha detta skydd.
Tvärtom är det en demokratisk grundregel att allt vad våra företrädare gör ska kunna granskas. Sverige har en möjlighet att gå före på denna punkt.
Till sist: jag har sökt på Sveriges utrikesminister Carl Bildts blogg om han möjligtvis där kan ha meddelat vilka länder Sverige röstat in, men jag fann inget om det. Värt ett försök i alla fall, för det är väl på bloggen Sveriges utrikespolitik kungörs numera?
Källor: Reuters, Deutsche Welle English, Human Rights World Report 2013, SVT Debatt
Ta gärna en titt på min nya blogg: Heimatbloggen.