onsdag 4 april 2012

Maid in Lebanon - fallet Alem Dechasa-Desisa




Modernt slaveri förekommer i många länder i Mellanöstern idag. Bara i Libanon beräknar man att det finns 200.000 gästarbetare från främst Afrika, Syd- och Sydostasien. Redan år 2008 uppgav människorättsorganisationen Human Rights Watch, att i genomsnitt en gästarbetare per vecka begår självmord i Libanon. 

Arbetarna förmedlas av speciella agenturer, de måste lämna sina pass vid ankomsten och förfogar inte ens över sin fritid utanför arbetstiderna. Förmedlingsagenturernas arbetssätt kritiseras hårt, men myndigheterna gör lite åt problemen. 

En video på YouTube nyligen har orsakat stor upprördhet  i libanesiska media. Där ses tvåbarnsmodern Alem Dechasa-Desisa misshandlas och dras in i en väntande bil, av flera män utanför etiopiska ambassaden dit hon försökte ta sin tillflykt. En av männen identifierades senare som Ali Mahfuz, chef för den förmedlingsagentur, med vilken kvinnan kom till Libanon i december i fjol. 

Några dagar efter händelsen blev etiopiskan inlagd på en psykiatrisk klinik i Beirut. Den 14 mars tog hon livet av sig. 

Det är ovanligt att en gästarbetares själmord skapar rubriker. Detta fall har blivit internationellt uppmärksammat (utom i Sverige).

FN:s speciella sändebud för modern slaveri, Gulnara Shainian, har nu uppmanat de libanesiska myndigheterna att genomföra en grundlig undersökning av fallet Alem Dechasa-Desisa. 

Läs mer om läget för de mänskliga rättigheterna i Libanon på FN:s hemsida.  eller hos Human Rights Watch. 

United Nations Human Rights på Facebook kan du följa här. 

UN Human Rights YouTube-kanal hittar du här. 




Vill du läsa mer om fallet med Alem finns här länklista med artiklar urThe Guardian, New York Times och flera etiopiska och andra afrikanska tidningar.


Videon som upprört känslorna och vars publicitet nu satt fokus på gästarbetarnas situation i Libanon, den hjälplösa kvinnan du ser i filmen finns inte bland oss längre. Varför ingrep ingen för att hjälpa henne?







Till sist mitt inlägg om slavarbete i Mellanöstern som jag skrev i augusti 2010, tyvärr fortfarande aktuell. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar