onsdag 15 december 2010

Lögner och desinformation i Mellanöstern - Robert Fisk har ordet


Alla har vi våra husgudar. En av mina är journalisten och författaren Robert Fisk. Han är bosatt i Beirut och har varit Mellanösternkorrespondent sedan 1976, först för The Times, därefter för The Independent.

Uttrycket Husgud må låta allvetande och patriarkalt, men jag har stor respekt för människor som besitter gedigen kunskap, och som har förmågan att förmedla den på ett frispråkigt och begripligt sätt. Robert Fisk tillhör definitivt den kategorin.

För alla som är intresserade av Mellanöstern rekommenderar jag hans bok Det stora kriget för mänskligheten : kampen om mellanöstern. 

Boken är på drygt 1100 sidor men väl så läsvärt. Den utkom år 2008, och mycket har hänt i regionen sedan dess. Jag återkommer dock ofta till den, man kan läsa den som ett uppslagsverk. Jag vågar nästan påstå, att det inte Robert Fisk vet om Mellanöstern, är inte värt att veta.


Så här skriver SvD i recensionen av boken: 
Fisk påminner gärna sina läsare om att såväl Saddam Hussein som bin Ladin och talibanrörelsen från början var västliga ”skapelser”. På 80-talet, när Afghanistan ockuperades av Sovjetunionen, hyllades de blivande islamistiska terroristerna som ”freedom fighters” av president Reagan. Under kriget mellan Irak och Iran 1980–88 stöddes Saddamregimen av västvärlden och de flesta av regimerna i Mellanöstern. Före den första intifadans utbrott 1987 uppmuntrade Israel islamistiska Hamas som en motvikt mot den radikala palestinska motståndsrörelsen PLO. Exemplen kan mångfaldigas.


Fisks historiska infallsvinklar kastar ljus över några av Mellanösterns mest svårlösta konflikter. Ett exempel är de löften som Storbritannien strödde ut till höger och vänster under åren 1916–17 när centralmakterna Tyskland och Osmanska riket såg ut att segra i det första världskriget. Den legendariske Lawrence av Arabien lovade sharifen Hussein av Hejaz ett självständigt arabiskt rike från Jemen till Mosul om de gjorde uppror mot turkarna. Balfourdeklarationen, som utfärdades 1917, innebar att Storbritannien såg positivt på upprättandet av ett judiskt nationalhem i Palestina.


Dessa löften var dock av ringa värde. Redan i maj 1916 hade Frankrike och England, i det hemliga Sykes–Picot-avtalet, enats om att stycka Osmanska riket i intressesfärer. Mellanösterns gränser, som drogs upp av några europeiska statsmän, tog ingen hänsyn till befolkningens önskemål. Många av dagens konflikter är ett arv från första världskriget.

Läs hela recensionen här.

Idag lade den amerikanska oberoende tv-stationen LINK-TV ut ett tal av Robert Fisk, med utfrågning och frågestund, på sin hemsida: Lögner och desinformation om Mellanöstern.

Ett mycket intressant program, det är 67 minuter långt. Man får ta sig tid, men det är det värt. Se programmet här.

Robert Fisk har en enorm kunskap, men inte alltid svaren på de komplicerade frågorna kring problemen i Mellanöstern. Det är just det som gör honom så sympatisk. Han låter lyssnarna/ läsarna tänka själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar